štvrtok 9. decembra 2010

Prečo sme 17. novembra doma?

Štátne či cirkevné sviatky patria medzi študentmi medzi obľúbené dni, keď si môžu užívať voľno aj v uprostred týždňa, hoci často ani netušia prečo. Takýto deň je aj 17. november, ktorý je Dňom boja za slobodu a demokraciu, ako aj Medzinárodným dňom študentstva. Udalosti, vďaka ktorým si dnes môžeme užívať príjemné voľno, úzko súvisia s nedávnou históriou nášho štátu a preto si myslím, že inteligentný človek by mal vedieť, prečo si minulú stredu mohol posedieť doma.

Mnoho ľudí pokladá 17. november za Deň študentstva kvôli udalostiam z roku 1989, keď vyvrcholila Nežná revolúcia, ktorá mala za následok zvrhnutie socialistickej diktatúry. Avšak skutočné dôvody sa odohrali skôr, už v roku 1939. Vtedy študenti vysokých škôl vyšli do ulíc Prahy protestovať proti nacistickej okupácii. Nacisti popravili deviatich vodcov demonštrácie, viac než 1 200 študentov poslali do koncentračného tábora Sachsenhauseun a zavreli všetky vysoké školy.

O 50 rokov neskôr vyšli vysokoškoláci do ulíc opäť protestovať proti režimu obmedzujúcemu základné ľudské práva a slobody. Tento mierumilovný protest sa stal súčasťou revolúcie, ktorá si za svoj hladký priebeh, a žiadne obete na životoch, zaslúžila od jedného českého novinára prívlastok „sametová“, aj keď na Slovensku ju všetci poznáme ako Nežnú.

Vďaka odvahe disidentov, umelcov, študentov, ale aj obyčajných ľudí, ktorí odmietali ďalej žiť v izolácii, nedostatku, neslobode, cenzúre a strachu, sa na území Slovenska (a Česka) konajú pravidelne slobodné a demokratické voľby, rešpektujú sa ľudské a občianske práva či existuje sloboda slova a tlače. A preto je v kalendári pri čísielku 17 napísané Deň boja za slobodu a demokraciu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára