nedeľa 16. januára 2011

Boli sme v Osvienčime

Holokaust. Slovo, ktoré je nám také známe, no zdá sa také vzdialené. Bolo to už predsa tak dávno! Rasová neznášanlivosť a extrémizmus však pretrvávajú dodnes. Aj preto, aby sme si my mladí uvedomili, kam až môžu také myšlienky človeka a ľudstvo doviesť, sa v dňoch 3. - 4. novembra 2010 uskutočnil poznávací zájazd sninských stredoškolákov do poľského Osvienčimu.

Počas prvých novembrových dní sme v Poľsku zažili príjemné i šokujúce zážitky. Naša škola prijala pozvanie od OZ Bocianie deti pri OUI v Snine v rámci realizácie projektu "Vieme si nájsť cestu k sebe", ktorého cieľom je pochopenie nebezpečenstva extrémizmu, rasovej neznášanlivosti a antisemitizmu. Z každej strednej školy v meste sa tejto exkurzie zúčastnili štyria študenti a jeden pedagóg. Naše gymnázium sme reprezentovali my, dievčatá zo VI. SEXTY , Alžbeta Gnipová, Nikoleta Hulajová, Dominika Jenčurová, Mária Mullerová a pani profesorka PaedDr. Silvia Regecová.

Prvý deň sa niesol v znamení pochmúrnej atmosféry koncentračných táborov Auschwitz (Osvienčim) a Birkenau (Brezinka). Všetci vieme, čo sa tu takmer pred sedemdesiatimi rokmi dialo, ale keď stojíte na mieste, kde ľudia umierali denne po tisícoch, vnímate to oveľa intenzívnejšie. Okolo nás sa tiahli tragické osudy jednotlivcov, rodín a národov, výjavy, ktoré sme poznali len filmov. Až tu si človek naplno uvedomí tragiku doby, v ktorej sa ľudia nedelili na dobrých či zlých, vzdelaných či nevzdelaných, detí či starcov, len na Židov, Rómov, Slovanov a tých vyvolených. Na tomto mieste zrazu zistíte, ako je vám tu a teraz dobre, aké máte šťastie, že jedinou vašou starosťou je zlá známka z chémie...

Dusivú a zádumčivú atmosféru hádam najznámejších koncentračných táborov sme "rozohnali" večernou prechádzkou po historickom centre Krakova, kde sme aj prespali.

Po raňajkách sme sa druhý deň ponáhľali prezrieť si krakovský kráľovský hrad Wavel a čerešničkou na torte našej exkurzie bola návšteva soľnej bane vo Wieličke, kde sme sa v hĺbke ...., kde sme sa dostali po vlastných dolu nekonečnými schodmi, nadýchali zdravého presoleného vzduchu a obdivovali sme neuveriteľné umelecké diela vtesané do soľných stien jaskyne.

Napriek národnostným a vekovým odlišnostiam medzi účastníkmi zájazdu sa podarilo zrealizovať celý výlet v duchu hesla: "Vieme si nájsť cestu k sebe". Spoznali sme nových ľudí, nadviazali nové priateľstvá a videli zaujímavé miesta. Všetci sme sa v Snine rozchádzali plní dojmov a pekných zážitkov, ktoré nám ostanú ako spomienky na celý život.

Sme rady, že sme sa mohli zúčastniť takého skvelého výletu a dúfame, že sa takýchto projektov bude v budúcnosti realizovať viac.

Mária Mullerová
Nikoleta Hulajová VI. SEXTA

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára