piatok 3. júna 2011

Euroskola projekt

Dňa 8.4.2011 patril Európsky parlament v Štrasburgu študentom z 23 členských krajín Európskej únie, korí mali vďaka programu Euroscola možnosť na jeden deň zasadnúť na miesta europoslancov a vyskúšať si na vlastnej koži, ako prebieha rokovací deň v Európskom parlamente. Bolo medzi nimi aj 24 študentov Gymnázia v Snine, ktorí sa v národnom kole súťaže Euroscola 2011 umiestnili na 3. mieste a tým získali pomyselnú vstupenku na toto zaujímavé podujatie.


Cesta do Štrasburgu nebola taká jednoduchá, ako sa možno na prvý pohľad zdá. Predchádzala jej usilovná práca na projekte, v rámci ktorého študenti s profesorkami Vassovou a Malou usporiadali veľa zaujímavých podujatí. Patrili k nim napríklad beseda v anglickom jazyku o Európskej dobrovoľníckej službe s hosťom z Macedónska, zbierka hračiek a odevov pre DSS v Osadnom, súťaž Európa očami mladých umelcov a krásny benefičný koncert, ktorý mal u publika veľký úspech. Odmenou za snahu a prácu nad rámec vyučovania sú pre všetkých, ktorí sa Euroscoly zúčastnili, nezabudnuteľné zážitky a spomienky, ktoré sa začínajú návštevou budovy Európskeho parlamentu.

Po absolvovaní bezpečnostnej kontroly pri vstupe do Európskeho parlamentu, registrácii a spoločných raňajkách sa študenti usadili v hlavnej rokovacej sále na miestach europoslancov, kde prebiehala väčšia časť celodenného programu striedavo v angličtine, nemčine a francúzštine. V úvode sa študenti stretli so zamestnancami parlamentu, ktorí túto inštitúciu predstavili a odpovedali na otázky týkajúce sa aktuálnych problémov a budúcnosti EU. Potom sa prítomné školy navzájom predstavili. Gymnázium v Snine a Slovensko predstavil Tomáš Morochovič zo VIII. OKTÁVY.

Po spoločnom obede prebiehali rokovania študentov v zmiešaných medzinárodných skupinách podľa vopred vybraných tém a po nich opäť spoločné rokovanie v hlavnej sále parlamentu. Študenti si vymieňali názory na témy, ako sú napr. sloboda informácií a občianska kultúra, ochrana životného prostredia, miesto európskych hodnôt vo svete, budúcnosť Európy a iné. Hlasovaním vyjadrovali svoj postoj k jednotlivým problémom.

Súčasťou rokovacieho dňa bola aj vedomostná súťaž o Európe. Študenti súťažili v štvorčlenných medzinárodných družstvách. Ich úlohou bolo správne odpovedať na 20 otázok, z ktorých každá bola v inom jazyku krajiny EU. Aj keď sa nikomu z našich študentov nepodarilo prebojovať do finále, domov sa všetci vrátili bohatší o nové poznatky a skúsenosti, a to nielen o fungovaní EU, ale aj o tom, ako žijú, čo sa učia a o čo sa zaujímajú ich rovesníci v iných krajinách.

Príjemným spestrením cesty do Európskeho parlamentu boli aj zastávky v známych európskych mestách, v ktorých sme absolvovali zaujímavé exkurzie zámkov, hradov, chrámov, múzeí a galérií. Prešli sme sa krásnym historickým centrom Štrasburgu, zastavili sa v Mníchove a v Mozartovom rodisku Salzburgu. No najkrajšie spomienky sa viažu asi na tri krásne slnečné dni, ktoré sme strávili prechádzkami po najznámejších miestach a pamiatkach Paríža.

Všetci zúčastnení spolu strávili 6 neuveriteľných dni, ktoré ich spojili nezabudnuteľnými zážitkami. Škoda len, že naša škola sa do projektu môže zapojiť až o dva roky. Ale možno je to aj prospešné, lebo o to precíznejšie sa môžeme pripraviť na opätovné zapojenie do tohto projektu s jasným cieľom; čo najviac sa dozvedieť o EÚ a pripraviť také aktivity, ktoré nás obohatia a zaujmú porotu natoľko, že opäť budeme mať možnosť navštíviť miesto, kde sa rozhoduje nielen o Európe, ale aj o nás...
Mgr. Vassova, PaedDr. Regecová

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára