sobota 15. októbra 2011

Zdravá výživa I

16. október je Svetovým dňom zdravej výživy - hlavnou témou tohto dňa je teda - ako inak - jedlo. Čo máme jesť a v akom množstve, aby sme sa cítili zdravo a aby sme mali energiu aj na rozdávanie?


Pizza, langoš či bageta ... sladkokyslé lízatko alebo keksík. Naša každodenná desiata.Málokto si uvedomuje, že to nie je najlepšia cesta k štíhlej línii, zdraviu a nepochybne aj k bezchybným výkonom v škole.

Zdravá výživa však nie je iba mrkva na raňajky, jablko na obed a oriešky na večeru. Aká by teda mala byť naša desiata? No predsa taká, ktorá nás nasýti , upokojí naše chuťové poháriky a zároveň dodržiava aj zásady zdravej výživy!

V skutočnosti by desiata mala obsahovať ovocie, zeleninu, nejaké pečivo a nesmieme zabudnúť na pitný režim. Naša strava by mala byť vo všeobecnosti farebná. Takže nie je hriechom, keď si dáme raz za čas biely chlieb alebo rožok s maslom, syrom, šunkou, no nesmieme zabudnúť na farebnú zeleninku. Takto môžeme pomáhať svojmu organizmu, ale aj našej nálade a výkonom počas vyučovania.

To všetko je pekné a rozumné, ale neznamená to, že sa musíme úplne vzdať všetkého sladkého a slaného, čo máme tak radi . Nejakú čokoládku, keksík alebo tyčinky konzumovať môžeme, ale pozor - v rozumnom množstve! Tuky a cukry sú predsa tiež dôležité na získavanie energie. Netreba to však preháňať !

Keď neviete, ako by vaša strava mala vyzerať , môžete si pomôcť pri vytváraní jedálnička na celý deň tzv. potravinovou pyramídou. Určite ste sa s ňou už mnohí stretli, len si spomeňte! Ak vám pamäť neslúži, pomôžeme vám ju osviežiť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára