piatok 2. decembra 2011

DOD 2011 - Dejepis

DOD - 16. november... známy signál aj pre nás, dejepisárov, že opäť začína čas popoludňajších hereckých výkonov, aby sa obdobie od praveku až po novodobé dejiny zmestilo do desiatich minút a zaujalo nestranného diváka, či budúceho žiaka/žiačku našej školy.
Tohtoročný "návrat do minulosti" sme pojali v nám blízkom, pre niektorých prirodzenom štýle. Veď nečudo, keď niekto mal za úlohu napodobniť "človeka" z praveku. "Nie, Mišo?" Ale to už predbieham.
Nácviky, ktoré boli potrebné k perfektnosti našich hereckých výkonov, požadovali veľkú dávku trpezlivosti najmä zo strany našich profesoriek (Mgr. Malá, Mgr. Paulíková, Mgr. Vokaľová), ktoré to na nás všetko "spískali". Úlohy, ktoré nám pridelili by nezvládol hocikto. No, presvedčili ste sa o tom sami, že sa nám to veru podarilo.
Pri vstupe do učebne dejepisu vás vítala pani Mária z Uragánu v podaní nášho maturanta Matúša Mackaniča (IV.A), ktorý sa úlohy zhostil tak perfektne, že ani chôdza na osemcentimetrovom opätku mu nerobila žiaden problém, ba ani priliehavé nylonové pančucháče, či dámska podprsenka (SORRY, Matúš). Spoločnosť tejto "krásnej dáme" spríjemňoval malý Mirko, ,alias Patrik Štofira (III.B), ktorý celým výstupom sršal humorom. Samotnú dramatizáciu periodizácie načrtli pravekí ľudia svojimi nezrozumiteľnými hulákajúcimi zvukmi (Michal Latta - III.C a ) a svojou neschopnosťou. Ako čas plynul, nazreli sme aj do obdobia spartského štátu. Spartský veliteľ, ktorého výška nepresahovala 150 centimetrov (Michal Červeňák - I.PRÍMA) rezko rozdával rozkazy našim krásnym "vymakaným" minimálne 180 centimetrovým tretiakom( ), ktorí zaujali úlohu poslušných spartských vojakov. Diváci, no najmä ženy mohli spoznať svoje životné poslanie v podobe hašterivej, nikdy nespokojnej, vždy vyčítajúcej Xantipy zo starovekého Grécka (Simona Knížová - III.C), ktorá karhala svojho milovaného Sokrata ( ) len preto, lebo chudák robil to, čo najlepšie vedel, zamýšľal sa. Zámorské objavy Krištofa Kolumba ( ) boli sprevádzané vtipmi o Chuckovi Norrisovi. ...No, jeden by sa nesmial. O záverečnú bodku už novodobých dejín sa tanečným výkonom Charlieho Chaplina postaral náš maturant a známy tanečník Michal Barnčík (VIII.OKTÁVA).
Dúfam, že aj vy ste sa pobavili na našich hereckých výkonoch a že ste si aj niečo odniesli z tejto "hodiny dejepisu". Tešíme sa na vás aj na budúci rok.
Simona Knížová

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára