piatok 19. októbra 2012

ANGLICKO

Týždeň v čase od 07.10-14.10.2012 sa vryl hlboko do pamäti mnohých sninských gymnazistov. Tradícia návštevy Anglicka a s ním spojeného jazykového pobytu sa totižto na našom gymnáziu zopakovala aj tento rok ako tretia v poradí. A tak tí, ktorí sa zúčastnili, si so sebou odniesli domov nielen repertoár nezabudnuteľných spomienok, ale i množstvo nových jazykových schopností. Podelím sa s vami o svoje zážitky.

Aj keď dlhá cesta autobusom do vzdialeného Anglicka nebola veľmi príjemná a skoré ranné vstávanie počas sobotňajšej noci sa mnohým nepozdávalo, nalodením sa na trajekt v nasledujúce ráno sa spustila lavína neopakovateľných zážitkov spojených s východom slnka, ktorý nepochybne pohladil duše všetkých zúčastnených. Po príjemnej plavbe nás opäť čakala cesta autobusom, ktorým sme sa úspešne dopravili do cieľového mestečka Bath.
Prekrásne mesto nám ponúklo pohľad na mnohé svoje hrdosti, medzi ktoré patria najmä termálne kúpele s najvyššou teplotou vody až 46 stupňov Celzia. Po prehliadke mesta sme boli pridelení do rodín, ktoré nás srdečne privítali a oboznámili s našimi novými príbytkami. V nasledujúci deň sa nám otvorili brány anglickej školy, v ktorej nás podľa jazykových schopností rozdelili do štyroch skupín a poskytli nám tak možnosť komunikovať v anglickom jazyku každý deň až do obedňajších hodín. Napriek tomu, že počasie nám neprialo, videli sme Glastenbury, mesto plné histórie a legiend. Svoje brány nám  roztvoril Oxford, ktorého prehliadka upútala pozornosť všetkých. Navštívili sme nielen svetoznámu Oxfordskú univerzitu či internáty, ale aj jedáleň, v ktorej sa natáčal všetkým určite dobre známy Harry Potter. Samozrejme, neobišli sme ani obchodné centrá, na ktoré sa všetci zúčastnení veľmi tešili. Po každom nádhernom dni sme sa radi opäť vrátili k svojim rodinám, s ktorými sme sa snažili čo najviac komunikovať, a tak sa viac zdokonaliť v angličtine. Nový deň stále priniesol svoje ovocie. Pohľad na známy Stonehenge vyčaril mnohým úsmev na tvári a viditeľné šťastie sálajúce z očí všetkých nezmyl ani silný lejak. Ďalším skvostom  nádherného Anglicka sa stala sa stala katedrála v Salisbury, ktorej mohutnosť a krása nás dohnala k údivu. V Bristole sme sa stali hosťami lode Matthew a potom dostali zabrať naše peňaženky počas veľkej nákupnej horúčky. Posledný deň nášho poznávacieho jazykového pobytu patril už tradične hlavnému mestu Anglicka - Londýnu. Ten nás teda svojou rozlohou  i nádhernými kultúrnymi historickými pamiatkami poriadne prekvapil- samozrejme - milo prekvapil. Prekrásne Londýnske oko, slávny Tower Bridge, svetoznáme hodiny Big Ben či Westminstersý palác v nás zanechali nezabudnuteľné kvantum spomienok. Aj keď sme v tomto veľkolepom meste strávili celý deň a jeho spoznávanie nás poriadne vyčerpalo, stálo to za to!  Napriek tomu, že Londýn je neskutočne očarujúci a celý pobyt bol pre nás akoby rozprávkou, sobotňajší večer sa stal pre všetkých účastníkov tým posledným  stráveným vo Veľkej Británii. Po nádhernom týždni nás totiž čakala už len zdĺhavá cesta domov a aj keď nastali menšie neočakávané technické problémy, do Sniny sme dorazili v skorých ranných pondelňajších hodinách šťastní, plní zážitkov a so zbierkou nových vedomostí, za čo patrí vďaka všetkým tým, ktorí tento "zájazd" zorganizovali a postarali sa o našu bezpečnosť - Mgr. Vassovej, PaedDr. Karľovej a RNDr. Lazorovej. Zároveň verím, že akciám tohto typu bude naše gymnázium otvárať svoje dvere aj naďalej.
Natália Nosálová (III.B)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára