piatok 19. októbra 2012

Eurotrip sninských gymnazistov - skrátená verzia

Prvý júlový týždeň v čase od 02.-08. júla 2012 bol týždňom, kedy sa dvadsiatim siedmim z nás v sprievode sedemnástich členov pedagogického zboru naskytla lukratívna ponuka zahŕňajúca návštevu nielen Štrasburgu ako metropoly EÚ, ale aj iných historicky prekrásnych metropol Európy za finančnej podpory poslankyne EP Moniky Flašíkovej Beňovej. V nasledujúcich riadkoch vám teda ponúkame krátky zostrih tohto eurotripu, ako exkurziu slangovo nazvali jej aktéri.
Hneď prvá zastávka, hlavné mesto susedného Rakúska Viedeň, priniesla svoje ovocie. Mesto zosobňujúce obrovský kus aj našej histórie si pri pohľade na Schönbrunn (prekrásny zámok známy ako letné sídlo Habsburgovcov) či nádherný výhľad na celé mesto z Gloriette zaslúžene získalo obdiv všetkých účastníkov.  Skôr, ako sa začala zdĺhavá cesta do Štrasburgu, pokochali sme sa  večernou atmosférou mesta.
Nočný presun do Štrasburgu bol síce náročný, no už v popoludňajších hodinách sme sa potulovali Gutenbergovým námestím či námestím Kléber, ktoré nám poskytli prekrásny pohľad na historickú časť mesta. Mimoriadny obdiv si vyslúžila 142 m vysoká katedrála Notre Dame či plavba loďou odhaľujúca množstvo zákutí tohto pôvabného mestečka.
Tretí deň exkurzie bol tým najdôležitejším - napĺňala ho totižto návšteva Európskeho parlamentu a jeho rokovacej sály, v priestoroch ktorej sme sa  stali súčasťou ozajstnej diskusie europoslancov. Následné stretnutie s členkou EP Monikou Beňovou-Flašíkovou a jej tímom  iba potvrdilo náš záujem  o nové poznatky z oblasti Európskej únie.
Brány mesta Brusel sa nám otvorili na námestí Grand Place s dominantnou gotickou radnicou, avšak nezabudnuteľné spomienky v pamätiach študentov zanechal aj kostol Notre Dame de Sablon a Manneken Pis (Cikajúci chlapček). Ochutnali sme pravú belgickú čokoládu a videli Atomium - vyše 160-krát zväčšený monument symbolizujúci molekulu železa.
Amsterdam nám ponúkol námestie Dam s Kráľovským palácom, starožitné trhy či nákupné ulice prekvitajúce množstvom tulipánov. Na svoje si prišli aj milovníci umenia, ktorým sa naskytla možnosť stať sa návštevníkmi Rijksmusea či Van Goghovho múzea. Mnohým ulahodila  plavba vyhliadkovou loďou, počas ktorej sme mohli s údivom sledovať historické amsterdamské zákutia.
Posledný deň sme strávili za bránami  Berlína, ktorý nám aj napriek upršanému počasiu ponúkol pohľad na svoju historickú, ale aj modernú časť. Obdiv si zaslúžil najmä Berlínsky múr z čias tzv. studenej vojny, Brandenbrská brána, Reichstag či pravdepodobne jedna z najkrajších štvrtí v Berlíne Gendarmentmarkt. Neušlo nám ani berlínske centrálne námestie Alexanderplatz s hrdo vynímajúcou sa Televíznou vežou.
Hviezdne nebo v berlínskom srdci bolo síce neskutočné nádherné, no pre nás  znamenalo bodku za poznávaním  Európy. Z týždenného pobytu sme si  odniesli domov nezabudnuteľné spomienky, s ktorými by sa však ani jeden z nás nemohol popýšiť bez svojej celoročnej školskej i mimoškolskej aktivity. A tak sa opäť potvrdilo staré zlaté pravidlo - bez práce nie sú koláče!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára