utorok 30. októbra 2012

Photographs talk louder than words

V dňoch 13.-20. októbra sa štyria študenti sninského gymnázia, Veronika, Andrea, Ivana a Daniel,  pod vedením Mgr. M. Čorného  zúčastnili európskeho programu pod názvom Mládež v akcii, ktorého hlavnou náplňou bolo fotografovanie.
Naša cesta sa začala v sobotňajší večer na sninskej vlakovej stanici. Po presune do Košíc sme nastúpili do autobusu, a keď sme sa ráno zobudili po náročnej ceste vo Viedni, ešte stále sme neverili, pred akým úžasným dobrodružstvom stojíme. Prílet do Istanbulu pre nás znamenal priam neuveriteľný šok z teplého letného počasia, a tak sme urýchlene prestúpili na ďalší let- tentokrát do Izmiru, kde na nás už čakala turecká koordinátorka projektu  Öyküm. Cieľom našej cesty bolo  150-tisícové mestečk Turgutl. Tu sa už začala lavína našich každodenných aktivít i zážitkov. Dopoludnia nás čakali školské aktivity a popoludnie sme si vyplnili prehliadkami mesta spojenými s fotografovaním, športovými aktivitami či návštevou typickej tureckej dediny a prehliadkou historických pamiatok. Po zotmení nás čakali  interkulturálne večery, počas ktorých jednotlivé krajiny prezentovali to najtypickejšie pre ich národ. Predstavenie našej krajiny sme zahájili krátkym videom o Slovensku a následnou prezentáciou. Za zvuku ľudových piesní sme účastníkom projektu predviedli slovenské kroje a v objatí zábavy sme ich učili naše národné tance, čo bolo naozaj zábavné. Najťažším dňom bol pre nás posledný - pobaliť sa, vybrať tie najlepšie fotografie na výstavu, rozlúčiť sa. Aj keď domov sa nám veľmi nechcelo, so slzami na krajíčku sme opustili turecký hotel a vydali sa domov.
Z celého projektu sme si odniesli nielen množstvo nových skúseností a zážitkov, ale spoznali sme aj nových ľudí, ktorých dnes môžeme menovať priateľmi. Verím, že táto akcia nebola posledná a gymnazistom sa naskytne ešte veľa možností, ako spoznávať nové krajiny a, samozrejme, fotografovať..

Autor: Ivana Hirjáková, III.A

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára