štvrtok 8. novembra 2012

EUROSCOLA - úvod

Euroscola je súťaž pre stredné školy, ktorú vyhlasuje každoročne Kancelária Európskeho parlamentu. Víťazné tímy majú možnosť prežiť jeden deň v Štrasburgu na pôde Európskeho parlamentu a  prevziať na seba úlohy europoslancov - zasadnúť na ich miesta v rokovacej sále, riešiť zásadné otázky týkajúce sa Európy, spoznať študentov z iných krajín, diskutovať s nimi, precvičiť si konverzáciu v rokovacích jazykoch EP.

EÚ vyhlásila rok 2013 za Európsky rok občianstva, projektový tím Euroscoly na našom gymnáziu však už v tomto roku uskutočnil prvé aktivity, ktoré majú nabádať nielen k aktívnemu občianstvu, ale v prvom rade majú oboznámiť širšiu verejnosť s Európskou úniou, a to na základe myšlienky, že aktívnym euroobčanom môže byť len ten, kto EÚ pozná a má záujem byť jej súčasťou. Dvadsať rokov po vzniku občianstva Únie došlo k hmatateľnému pokroku, ktorý priamo ovplyvňuje životy miliónov jej obyvateľov.

My sme sa na základe výsledkov ankety uskutočnenej počas Dňa mesta Snina 14.9.2012 rozhodli zamerať naše aktivity na mladšiu generáciu, konkrétne na svojich spolužiakov, žiakov základných škôl a detí z detských domovov. Zameranie akcií tohtoročnej Euroscoly na našej škole sa uskutočnilo v troch líniách: besedy so známymi osobnosťami pre žiakov našej školy, vzdelávacie programy pre žiakov základných škôl a pre našich spolužiakov, spolupráca s deťmi z Detského domova v Snine.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára