streda 26. júna 2013

Hodiny literatúry trochu inak



Pedagógovia kabinetu slovenského jazyka a literatúry si pre nás aj v tomto školskom roku pripravili príjemné, no predovšetkým obohacujúce spestrenie všedných hodín literatúry.  Brány Štátneho divadla v Košiciach sa tak takmer všetkým sninským gymnazistom otvorili v troch termínoch.
30. 11. 2012 sa žiaci VI. SEXTY a 2. ročníka stali svedkami veselohry slovenského autora Jonáša Záborského pod názvom Najdúch. Klasická slovenská dráma v podaní vynikajúcich hercov košického divadla našich študentov nielen milo prekvapila a vyčarila im úsmevy na tvárach, ale svojím dejom poukázala  na obraz života a spolunažívania vidieckej šľachty a dedinského ľudu z obdobia 19. storočia.
Divákmi dramatizácie románu ruského autora F. M. Dostojovského Zločin a trest sa dňa 11.01.2013 stali študenti VII. SEPTIMY a 3. ročníka. Sociálno-psychologický román uviedol študujúcu mládež do tajov psychiky človeka, ktorý podľa svojho uváženia vraždil pre blaho ľudstva, avšak jeho svedomie predsa cíti vinu, pravda je napokon odhalená a vinník potrestaný.
Študenti III. TERCIE, V. KVINTY a 1. ročníka uzavreli kolobeh divadelných zážitkov 6. 6. 2013 na umelecky hodnotnom predstavení baletu Zvonár u Matky Božej, ktoré bolo inšpirované známym románom V. Huga Chrám Matky Božej v Paríži. Známe postavy ako Quasimodo, Esmeralda a Frollo na doskách, ktoré znamenajú svet, prežívali svoje city a vášne.
Návšteva divadelných predstavení  všetkým zúčastneným študentom priniesla ovocie nielen vo forme kultúrneho zážitku, ale aj v podobe nových vedomostí.
Autor: N. Hrebeňaková (III.B)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára