piatok 28. januára 2011

Minister školstva Eugen Jurzyca na najvýchodnejšom gymnáziu Slovenska

Poznanie aktuálnych problémov v živote škôl a  školských zariadení bolo cieľom pracovného výjazdu ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Eugena Jurzycu na východné  Slovensko.
Dňa 8. novembra sa minister E. Jurzyca v sprievode hovorkyne  ministerstva Mgr. M. Žiakovej - po dopoludňajšom  pobyte vo Vranove nad Topľou – stretol popoludní v modernej aule Gymnázia v Snine so zástupcami základných a stredných škôl , školských zariadení mesta, so študentmi i inými záujemcami o súčasný život škôl v regióne.


V zaplnenom auditóriu školy sa po úvodných príhovoroch riaditeľky školy RNDr. Ivety Lazorovej, ministra školstva E. Jurzycu, poslanca Prešovského samosprávneho kraja Ing. Jaroslava Regeca i riaditeľa miestnej základnej školy, PaedDr. Evalda Štofíka, riaditeľa ZŠ na Ulici 1. mája v Snine, rozprúdila  mimoriadne živá, bohatá a podnetná diskusia. V rámci nej sa napríklad pedagógovia  – okrem iného – vyjadrovali najmä k problematike expedovania nových učebníc do škôl,
k aktuálnym otázkam prebiehajúcej reformy školstva, ktorá je podľa mienky diskutérov „uponáhľaná“ a mimoriadne časovo, psychicky i fyzicky zaťažuje učiteľov, najmä v súvislosti s ich prácou, ktorou nahrádzajú meškajúce učebnice vo výchovno-vzdelávacom procese, žiadali ministra ujasniť postavenie odborných stredných škôl v súčasnom systéme vzdelávania, aj vzhľadom na uplatňovanie sa ich absolventov v praxi, poukázali na súčasnú problematickú snahu zjednocovať, napríklad v oblasti vyučovania jazykov, štúdium žiakov na tomto type škôl so štúdiom žiakov na gymnáziách, keď vlastným cieľom stredného odborného školstva má byť predovšetkým nadobudnutie konkrétnej odbornej kvalifikácie využiteľnej na trhu práce. Prítomných študentov diskutérov zaujímala budúcnosť osemročných gymnázií, priebeh maturity v budúcom školskom roku, kedy budú naraz maturovať jednak študenti osemročného štúdia, ktoré nepoznamenala reforma, jednak študenti zreformovaného štvorročného štúdia, poskytovanie zahraničných študijných pobytov študentom stredných škôl s finančnou podporou štátu a i. V diskusii odznel celý rad naliehavých problémov, otázok, ktoré v súčasnosti zaujímajú či trápia pracovníkov rezortu školstva, žiakov i ich rodičov.

Po skončení diskusie minister ubezpečil prítomných, že stretnutie s nimi bude podnetom
v ďalšej práci ministerstva i v upevňovaní spolupráce ministerstva s odborníkmi z  praxe.
Mgr. A. Zabová

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára