štvrtok 20. januára 2011

Vianočný koncert gymnazistov

Vianoce... Komu by toto slovo nevyčarilo úsmev na tvári a príjemný pocit akejsi spolupatričnosti, radosti a pokoja? Vianočné obdobie je ako stvorené na to, aby sme sa obdarúvali. Darčeky dávame svojim blízkym. Ale v tomto čase sa viac zamýšľame aj nad osudmi ľudí, ktorých síce nepoznáme, ale ich život nás nenecháva ľahostajnými a sme ochotní obetovať nezištne niečo aj pre nich. Naša škola využila tento čas na to, aby sme aj my, gymnazisti, ukázali, že vieme nezištne pomôcť tým, ktorým osud nedoprial to, čo nám, a to prostredníctvom benefičného koncertu.

17.december 2010 (piatok) bol dňom, kedy sa naša budova školy na pár hodín stala prázdnym zámkom, aby sme sa my, gymnazisti, mohli pozrieť na predstavenie, ktoré si pre nás pripravili usilovní študenti pod vedením našich profesoriek. Program bol skutočne bohatý a určite bol výrazným dôkazom toho, že naši spolužiaci prekypujú nielen múdrosťou, ale aj šikovnosťou a talentom.

Panoptikom našej školy nás sprevádzali Simona Knížová a Radovan Jenčík, postupne oprášili rôzne figúrky z DOD i zo stužkových slávností našich štvrtákov.

Úžasným otvorením tohto koncertu bol rusínsky ľudový tanec a spev v podaní Dominiky Pročkovej a jej tanečného partnera Matúša Rosoľanku. Klavírne podanie piesne Comptine d'un autre été od Yanna Tiersena Dominiky Ortutayovej s prezentáciou pamiatok a krás Paríža sme sa na malú chvíľu preniesli aj do vzdialeného Francúzska.

To, že zábava je vhodným prostriedkom v takmer každej situácii, nám dokázala aj IV. B oživením svojej stužkovej. Okrem humorne poňatej jazdy na bicykli sme sa stali svedkami zábavnej scénky prevzatej z televíznej relácie Partička a Mrázik v modernom vydaní dokázal rozosmiať každého diváka.

Spoločne sme imaginárne vstúpili aj do učebne slovenského jazyka, kde sa hralo divadlo Španielska čižma. Príbeh odohrávajúci sa v stredovekej mučiarni nám zahrali, ako ináč, študenti nášho gymnázia, a to Peter Kepič v úlohe mučiara a Radovan Jenčík ako zlodej prichytený pri krádeži.

Na svoje si prišli aj miláčikovia disco hudby, ktorých potešila 4. A svojím disco tančekom. Ani pri tejto epizóde nechýbali ohlasy početného publika.
Naši študenti nezabudli oprášiť ani postavičky v učebni dejepisu. Spolu s nimi sme sa vrátili do čias možno dávno zabudnutých a vychutnali sme si retro hodinu 70.-80.rokov. Nechýbala ani spartakiáda našich študentov či vystúpenie malej pionierky podaní veľkého Maxa.

Po týchto krásnych chvíľach by sa zdalo, že sa blíži koniec, no ten ešte ani zďaleka neklopal na dvere. Napokon, čo by to bol za koncert krátko pred Vianocami, keby nám naši študenti nezanôtili koledy? Po anglicky, po nemecky, hlavne, že nechýbala Tichá noc a známe rolničky v rokovom rytme Tie sú predsa súčasťou každej zimy a v podaní nemčinárov a angličtinárov zneli úžasne!

Gitaru, husle a skvelého speváka si doma nezabudla ani 4.C. Tá sa nám predviedla piesňou populárnej slovenskej skupiny Iné Kafe a my si dovolíme tvrdiť, že predčili aj originál.
Na koncerte nechýbalo tanečné predstavenie našich talentovaných študentov, ktorí sú členmi už legendárneho tanečného súboru Merlin. Aj ich tanec si zaslúžil hlasný potlesk a obdiv divákov.

Záver programu patril predsedovi ŽŠR Matúšovi Mackaničovi, ktorý vyhodnotil súťaž o najkrajšiu vianočnú výzdobu triedy a potešil zúčastnených sladkými odmenami.

Nielen účinkujúci, ktorí tvrdo pracovali na príprave skutočne kvalitného benefičného koncertu, ale aj my, všetci zúčastnení, sme prispeli svojou prítomnosťou k dobrej veci a dokázali sme tak, že rozumieme aj tým, ku ktorým sa osud nezachoval najlepšie. Peniaze vyzbierané na tento koncert (500 €) boli venované Domovu sociálnych služieb v Osadnom. Tento šek odovzdala naša pani riaditeľka do rúk riaditeľovi tohto domova PaedDr. Jánovi Schrenkelovi a spolu s ním sme venovali tomuto zariadeniu aj vianočnú salónku plnú hračiek a iných potešujúcich vecí.

Záver koncertu plného nečakaných výkonov našich spolužiakov patril projektu Euroscola. Jeho účastníci sa snažia prostredníctvom svojich aktivít dostať na exkurziu do Európskeho parlamentu, kde by sa mohli aspoň na jeden deň stať europoslancami. Všetci účastníci tak zaplnili javisko a so sviečkami v rukách a my sme si spolu s nimi mohli zaspevať pieseň M. Jacksona Heal the World.

Možno niektorí z nás išli na tento koncert s nechuťou alebo s tým, že ich čaká hodina nudy. Ja osobne som však veľmi rada a verím, že nie som sama, že som sa tejto akcie zúčastnila a dúfam, že niečo podobné zažijeme v plnej paráde aj o rok.


Napísala: Nikola Hrebeňaková

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára