piatok 15. apríla 2011

Veľká noc

Máte ešte v zásobe čokoládové veľkonočné vajíčka, ktoré už nevládzete zjesť? Či ste rímskokatolíci, či pravoslávni, či veľkonočné svatky chápete ako oslavu jari, možno sa u vás ešte nejaký veľkonočný čokoládový zajačik na povzbudenie nájde, lebo v tomto roku sme tieto sviatky oslavovali všetci spoločne. Vieme však, že to je skôr výnimka ako pravidlo. Totiž Veľkú noc väčšinou slávia rôzne vierovyznania v inom termíne. Je to sviatok s pohyblivým dátumom. Prečo je to tak? Prečo sa raz pri košíkoch plných jedál mrzneme, inokedy (tak tomu bolo, chvalabohu, tohto roku) sa opaľujeme? Pár múdrych viet nám to ozrejmí.

Veľká noc sa podľa kresťanských cirkví slávi prvú nedeľu po prvom splne po jarnej rovnodennosti. Táto nedeľa bola ustanovená na Nicejskom koncile (prvom všeobecnom) roku 325.

Ak spln vychádza na nedeľu, Veľká noc bude až nasledujúcu nedeľu. Dátum Veľkej noci sa teda môže odlišovať medzi jednotlivými rokmi až o viac ako jeden mesiac (od 22.marca do 25. apríla). Jarná rovnodennosť je „úradne“ stanovená na 21.marca podľa gregoriánskeho kalendára bez ohľadu na astronomickú skutočnosť (ktorá sa môže líšiť až o dva dni).

Pravoslávna Veľká noc je oproti katolíckej oneskorená, pretože pravoslávna cirkev pre ich výpočet využíva starší juliánsky kalendár. Navyše zachováva kánon nicejského koncilu, že Veľká noc nesmie kolidovať so židovským sviatkom Pesach.

Nasledujúci algoritmus sa používa pre výpočet dátumu Veľkej noci v cirkvách používajúcich gregoriánsky kalendár. Je odvodený z pravidelných mesačných, týždenných a ročných cyklov (lebo Veľká noc je v nedeľu a závisí na prvom splne po 21. marci):

Rok vydelíme 19 a zvyšok označíme "a";
Rok vydelíme 4 a zvyšok označíme "b";
Rok vydelíme 7 a zvyšok označíme "c";
Pre 20. a 21. storočie platia konštanty:
m = 24; n = 5; Vyrátame:
(19*a + m) / 30 a zvyšok označíme "d";(n + 2b + 4c + 6d) / 7 a zvyšok označíme "e";
Pre marec platí:
22 + d + e = Veľkonočná nedeľa;
Pre apríl platí:
d + e - 9 = Veľkonočná nedeľa;
(Poznámka: vykonáme obidva výpočty a vyberieme ten, ktorý vyhovuje.)

Dodatok: ak je dátum Veľkej noci neskôr ako 25. apríla, tak sa posúva o týždeň skôr. V 20. a 21. storočí platí pre roky 1981 a 2076.

Pre zaujímavosť: Veľká noc 22. marca v 21. ani 22. storočí nebude.

Dobrý chaos, nie? Ja by som to teda počítať ani náhodou nechcela, na to treba hádam aj vysokú školu. Ale sú ľudia, ktorí to ovládajú, a tak môžeme veľkonočné svatky pokojne oslavovať vo vopred určenom a zaručene v tom pravo :) termíne aj v budúcom roku - na údenú šunku s klobáskami a vajíčkami sa tešte 8.apríla 2012.

Katarína Paulíková

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára