štvrtok 27. októbra 2011

DEŇ ŠTUDENTSTVA

17. november vníma väčšina Slovákov ako Deň boja za slobodu a demokraciu - výročie Nežnej revolúcie. Málokto však vie, že tento deň je tiež Medzinárodným dňom študentstva.

Vyhlásený bol Medzinárodným zväzom študentstva v roku 1941 na manifestácii solidarity s českými študentmi v Londýne. Podnetom na deklaráciu sa stali udalosti z jesene 1939, ktoré sa odohrali na území dnešného Česka. Vysokoškoláci vtedy vyšli do ulíc a verejne prejavili svoju nespokojnosť s politickým usporiadaním krajiny. To sa, samozrejme, nepáčilo radikálnym vládnym zložkám, ktoré proti študentom ostro zakročili. Deviati vodcovia tohto povstania boli demonštračne popravení. Viac ako 1200 študentov navyše skončilo v krutých koncentračných táboroch len preto, lebo sa nebáli nahlas povedať to, čo si všetci mysleli. Smutné, však?

Tento deň v sebe nesie pekné posolstvo. Skrýva v sebe akýsi odkaz od predošlých generácii, ktoré boli schopné vytvoriť silnú reťaz, vzoprieť sa neprávu. Situácia sa prudko zmenila, žijeme v demokratickej spoločnosti. Dnes majú študenti takmer neobmedzené možnosti. Čo je ale hlavné, spoločnosť sa naučila rešpektovať hlasy volajúce po zmene. Dokonca ani človek, ktorého myslenie sa úplne odlišuje od myslenia všetkých ostatných, sa v prípade prejavenia svojich myšlienok väčšinou nemusí obávať trestu. Za to vďačíme najmä ľuďom, ktorí sa kedysi dávno neváhali obetovať len preto, aby zmenili tento svet. Buďme radi, že my ako študenti sa v 21. storočí nemusíme zapájať do žiadnych politických bojov. Nezabúdajme na deň, ktorý nám bude dlho pripomínať hrdinov z našich radov. Nezabúdajme na 17. november – Medzinárodný deň študentstva.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára