piatok 2. decembra 2011

DOD 2011- Brány školy dokorán


16. november 2011 bol dňom, kedy sa priestory našej školy zaplnili novými tvárami. Nebola to žiadna náhoda, škola otvorila už tretíkrát na počesť Medzinárodného dňa študentstva svoje brány a do jej priestorov mohla nazrieť široká verejnosť.
Medzi návštevníkmi dominovali deviataci základných škôl so svojimi učiteľmi, nechýbali rodičia či starí rodičia našich žiakov, bývalí učitelia a všetci, ktorí sú alebo boli nejakým spôsobom spätí s touto školou. Novinkou nebola účasť poľských študentov a ich pedagógov zo škôl, ktoré sú s gymnáziom spojené spoluprácou v rôznych projektoch.Program odštartovalo slávnostné otvorenie v aule. Prítomných privítala riaditeľka školy RNDr. Iveta Lazorová. Nasledovala stručná informácia o zameraní školy, úspechoch a projektoch (Katarína Kruľová - II.D a Tomáš Morochovič - VIII.OKTÁVA. Potom sa zaujímavými vystúpeniami prezentovali poľskí študenti stredných škôl z Noweho Sączu a Jasla. Zo vzácnych hostí do školy zavítali poslanci Zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja Mgr. Nadežda Sirková a Ing. Jaroslav Regec, primátor Mesta Snina Ing. Štefan Milovčík, vedúci Odboru školstva PSK Ing. Karol Lacko, PhD. a mnohí ďalší.
Po ukončení oficiálnej časti na hostí čakali dvojice slávnostne oblečených a ešte slávnostnejšie naladených študentov, ktorí sa ich ochotne ujali a sprevádzali zákutiami svojej školy. A veru bolo na čo pozerať! Každá špecializovaná učebňa a každé laboratórium zaujalo čímsi iným. Žiaci pod vedením svojich pedagógov veľmi precízne už dlhšiu dobu pripravovali čo najzaujímavejší a najpestrejší program a svoje úlohy plnili tak, aby svoju školu a seba predstavili v čo najlepšom svetle. Atmosféra tohto dňa je vždy neopakovateľná, preto môžeme s potešením konštatovať, že sa stále viac študentov zapája do prípravy a realizácie( v tomto roku to bolo neuveriteľných....... žiakov), lebo si chce tiež vychutnať ten pocit súdržnosti a hrdosti na svoje výkony a v neposlednom rade na svoju školu. Na každom stanovišti bola energia sálajúca z mladých ľudí priam hmatateľná.
Úsmevné návraty do minulosti, stretnutie s očarujúcimi Japonkami, Indiánkami či Jánošíkom, účasť na rusko-francúzskej hudobnej súťaži, návšteva nemecky a španielsky hovoriacich krajín – to všetko mohol návštevník zažiť na vlastnej koži. Už tradične sú vo veľkej obľube fyzikálne, matematické a chemické pokusy, karaoke v učebni informatiky, pretláčanie rúk v priestoroch posilňovne alebo pohľad na naše Slnko cez astronomický ďalekohľad umiestnený pred školou. Novinkou v tomto roku bol kútik zdravej výživy, možnosť zmerať si tlak, či zatancovať si zumbu. Priestory relax-zóny už tradične patrili ŽŠR, jej členovia tu prezentovali svoju činnosť a postarali sa aj o malé občerstvenie návštevníkov. Tí mohli svoje chuťové poháriky „poštekliť“ aj na mnohých stanovištiach, ktoré ponúkali ochutnávky národných kuchýň. A tak ste mohli na jednom mieste ochutnať ruské pirohy, francúzske mignnones, slovenské pagáče, suši, arabský chlieb i pravý anglický čaj.V tento krásny slnečný deň určite nikto neoľutoval, že na chvíľu navštívil na prvý pohľad možno trochu prísne pôsobiacu budovu, lebo vo vnútri ho čakalo množstvo pozitívnej energie, ktorú okolo seba rozdávali všetci zúčastnení. Naozaj – raz vidieť je viac ako stokrát počuť.
PaedDr. Silvia RegecováGymnázium Snina

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára