piatok 2. decembra 2011

DOD 2011 - Slovenský jazyk a literatúra

Nachádzame sa v prvej polovici osemnásteho storočia v dedinskej chalúpke spolu s vodcom najobávanejších zbojníkov tejto doby - Jánošíkom. Jeho rodičia nehybne sedia na stoličkách a počúvajú príbeh, ktorý im rozpráva. Práve sa totiž vrátil z vojny.
Postupne sa však všetko zauzľuje a rodičia zisťujú, že ich syn už nie je to, čo býval. Nie všetko je tak, ako vyzerá a postupne sa dozvedáme, že Jánošík neprišiel na návštevu rodinnú, ale skôr "pracovnú". Do rodného domu vchádzajú zbojníci a kapitán sa neštíti ozbíjať vlastných rodičov. Jeho otec ho však predbehne a okradne ho tiež. Nuž, aký otec, taký syn.
Takto vyzerala učebňa slovenčiny v Deň otvorených dverí tesne po tom, ako nám Jakub Barančík (II. C) poodhalil skutočný životopis nášho národného hrdinu a pohnútky spisovateľa Ľubomíra Feldeka napísať o ňom divadelnú hru Z dreva vyrezané. Naši diváci sledovali časť piateho dejstva tejto hry. V hlavných úlohách sa ocitli v role otca Matúš Filip (IV. KVARTA) a matku stvárnila Denisa Bandurčinová(V. KVINTA) Jánošíkom sa stal na pár minút Radovan Jenčík (VI. SEXTA). Hôrnych chlapcov s prehľadom zahrali Ondrej Mihaľo a Adam Jankaj (obaja V. KVINTA) a spolu s krásnou dievčinou Barborou Balogovou (V. KVINTA) stvárňovali zároveň aj ľud, ktorého úloha bola oboznamovať nás s dejom priamo medzi replikami hlavných postáv. Diváci sa počas predstavenia mohli ponúknuť tradičnými slovenskými špecialitami, najväčší úspech mal, ako inak, babkin makovník (ktorá z našich babičiek ho upiekla, však nevedno, lebo do nášho DOD sa v tomto ročníku vo veľkom zapojili už aj naše naše staré mamy:)) Keďže o hru bol veľký záujem, herci si nestíhali vydýchnuť, čo sa im však vrátilo v podobe hlasného potlesku. Spokojné boli určite aj naše profesorky Obšitníková a Regecová. Tí, čo sa prišli pozrieť, určite neľutujú, no a tým, čo to nestihli, ostávajú len obrázky a možno aj nejaký ten videozáznam :)
Radovan Jenčík

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára