nedeľa 9. júna 2013

Euroscola II.

Čo je program Euroscola?

Euroscola je program, ktorý každý rok umožňuje tisíckam študentov z členských štátov EÚ navštíviť sídlo Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Študenti majú možnosť zasadnúť v hlavnej zasadacej sále Europarlamentu, kde sa v bežnom pracovnom dni schádza 754 europoslancov. Na jednodňovom stretnutí stredoškoláci predstavia vlastnú školu a diskutujú na aktuálne témy týkajúce sa Európskej únie. Zapájajú sa tiež do súťaže Eurogame, ktorá vyžaduje spoluprácu účastníkov rôznych krajín. Študenti tak môžu otestovať svoje jazykové schopnosti, ekonomické a politické znalosti a prezentovať svoje vlastné názory. Zažijú tak na vlastnej koži, ako funguje jedna z najvýznamnejších inštitúcií, ktorá reprezentuje občanov EÚ prostredníctvom nimi zvolených zástupcov.

Jeden deň europoslancom
Európsky parlament môžeme poznať predovšetkým z masmédií, ale mať príležitosť navštíviť ho, a to na celý deň, sa mnohým ľuďom nenaskytne. Dvadsiatim štyrom študentom z našej školy sa to 16. mája podarilo. Aby človek mohol vstúpiť do honosnej budovy, musí najprv prejsť kontrolami, podobnými kontrolám na letiskách. Zrazu sa cítite veľmi dôležito. Vo vnútri vás čakajú honosné priestory, ktoré výrazne doplňuje zeleň, a najmä veľkolepá zasadacia sála. Práve v nej sme si mohli vyskúšať, aké je to byť jeden deň europoslancom. A zistili, že to veru nie je vôbec jednoduché. Europoslanec by mal rokovať v jednom z troch rokovacích jazykov (anglický, nemecký a francúzsky). Ovládať aspoň jeden z nich je absolútna samozrejmosť. Hodiny angličtiny  postúpili v tej chvíli u mnohých na vážnosti. Po uvítacích príhovoroch a nasledovala prezentácia zúčastnených  škôl  z 23 štátov EÚ. Našu krajinu, mesto a školu predstavila Katarína Kruľová (III.D). Mnohých mladých euronadšencov, ale aj euroskeptikov zaujala diskusia o budovaní spoločnej Európy, do ktorej sa aktívne zapojili aj viacerí študenti z našej školy (Kruľová, Malenka, Bunganič, Rusnák). Chvíle po obede si všetci spríjemnili hľadaním odpovedí na otázky v hry Eurogame, z ktorých každá je napísaná v inom národnom jazyku EÚ. Zmiešané štvorčlenné skupiny mali veru čo robiť, aby správne otázku preložili a odpovedali na ňu.  Po tejto aktivite sa náš tím rozdelil na štvorčlenné skupiny, ktoré sa spolu s kolegami z ostatných krajín odobrali rokovať do malých rokovacích sál Europarlamentu, kde sa riešili aktuálne otázky EÚ. Po diskusii vedenej v angličtine sa každá skupina predstavila vo veľkej zasadacej sále pred všetkými so svojim programom, o ktorom mohli hlasovať všetci zúčastnení študenti. Po diskusii o programoch jednotlivých skupín nasledovalo hlasovanie a odsúhlasenie programových vyhlásení.
Rola europoslanca nás mnohému naučila. Zasadnutie v parlamente ukázalo, že človek musí byť neustále v strehu, mať prehľad o politických a hospodárskych témach a zároveň nestrácať koncentráciu pri mnohých názoroch študentov v cudzom jazyku.  Dôležitú rolu hrala informovanosť, znalosť jazyka, ale aj priebojnosť. My sme radi, že ani naša skupina sa netratila v dave a naše názory sme dokázali prezentovať pred plnou rokovacou sálou.
 Záver návštevy Európskeho parlamentu sprevádzali tóny európskej hymny. Verte, že v každom z nás v tej chvíli určite zažiaril aspoň záblesk vlastnej dôležitosti a hrdosti na to, že sa tohto úžasného dňa mohol zúčastniť.
M. Rusnák (VI.SEXTA)



Za krásami našej starej Európy

Zaslúžené víťazstvo v programe Euroscola si  počas troch mesiacov (september, október, november) vyžiadalo aktívnu integráciu do projektu nielen zo strany študentov III.B, III.D a VI.SEXTY, ale i zo strany hlavných koordinátoriek projektu, PeadDr. A. Malej a PeadDr. S Regecovej. Počnúc septembrom a končiac novembrom tím euroškolákov horlivo pracoval a naše očakávania sa naplnili. 13. mája o deviatej večer sme zbalení sedeli v autobuse a čakali na nové zážitky.
Totiž týždeň v čase od 13.-19. mája 2013 sa pre dvadsiatich štyroch študentov a ôsmich pedagógov stal obdobím, na ktoré si s úsmevom na tvári zaspomínajú ešte dlhý čas. Uznajme predsa, navštíviť Európsky parlament a vcítiť sa na jeden deň do kože europoslancov, nie sú predsa ponuky všedných dní. Nám, sninským gymnazistom, sa však podarilo zažiť aj omnoho viac – napokon, posúďte sami.
Prvou zastávkou na našej ceste za poznaním európskych krás sa stal Hallstatt – najkrajšia dedina sveta ležiaca v Soľnej komore Rakúska. Romantická atmosféra tohto očarujúceho sídla dýchala na účastníkov exkurzie z každej strany. Typická architektúra s pre nás neobvyklým alpským nádychom, v pozadí vysoké vrcholky štítov, takáto panoráma sa nám naskytla pri pohľade z vyhliadkovej lode, ktorá brázdi Halštatské jazero.
Po tom, čo sme aspoň troška okúsili chuť svetového dedičstva UNESCO na vlastnej koži, čakalo na nás rodisko božského Amadea Mozarta - Salzburg. Byť v Salzburgu a vyhnúť sa Mozarts Geburtshaus (rodnému domu spomínaného hudobného génia), obchodíkom s Mozartovými guľkami, či krásnym kostolom by bolo snáď nemožné. Nie nadarmo je vraj Salzburg Rímom severu. Večernú exkurziu v meste napokon zavŕšil nečakaný bonus - koncert talianskeho rockového hudobníka Zucchera. Pre našich hudobníkov - čerešnička na torte.
V objatí Štrasburgu, mesta mnohých tvárí, sme spoločne strávili dva prekrásne dni – aj keď nám počasie príliš neprialo, mračná nám úsmev nevzali. S výnimočnosťou mesta ležiaceho na križovatkách nemeckých a francúzskych ciest, s veľkoleposťou architektúry ako i s historickým centrom sídla nás oboznámila anglicky hovoriaca sprievodkyňa. Plavba vyhliadkovou loďou nám vo večerných hodinách odhalila ešte nejedno zaujímavé zákutie – okrem iného aj Európsku štvrť. Tú sme bližšie spoznali v nasledujúci deň, 16. mája 2013, v šate mladých europoslancov, keď sme do rokovacej sály Európskeho parlamentu vstupovali so zámerom naplno využiť možnosť diskusie na európskej úrovni.
Výnimočnou destináciou v rámci nášho europutovania bolo i jedno z najbohatších miest sveta Ženeva. Hádam najväčší obdiv si získalo Ženevské jazero deliace mesto na dve časti, z ktorého vystrekuje umelý gejzír Jet d´Eau dosahujúci výšku 140 m. Neprehliadnuteľnou atrakciou boli i ženevské kvetinové hodiny Horloge Fleurie, ktoré symbolizujú dlhú tradíciu hodinárskeho priemyslu v meste. Mesto bánk nám dokonale učarovalo, ale aj prevetralo peňaženky.
V závere prišiel čas okúsiť aj taliansku kultúru a históriu. Prvou zastávkou na potulkách Benátskom sa  pre nás stalo mesto predstavujúce kus antiky, slávna Verona. Aj keď sme jej dávnovekú tvár mohli obdivovať iba za svitu polnočného mesiaca, veľkoleposť amfiteátra L´ Arena pripomínajúceho rímske Koloseum vyrážala dych.
Čerešničkou na torte sa pre euroškolákov stala kráľovná Jadranu Venezia, ktorú sme navštívili v posledný deň exkurzie. Z pevninskej tváre mesta sme sa ľahko dostali na hladinu vodných kanálov – nohy sme si však nezmáčali. Plavili sme sa totiž na jednej z početných vodných liniek, obdivujúc nielen pôvabnú architektúru Benátok, ale i slávne gondoly. Priamo v romantickom centre mesta si náš údiv získali aj skvosty historického Námestia sv. Marka, najmä Bazilika sv. Marka. A napokon z mosta Rialto sme mohli v podvečer  šepnúť „arrivederci“ okúzľujúcim benátskym kanálom a vydať sa na cestu domov.
Keď sme v nedeľu ráno vystupovali pred gymkom z autobusu mysliac na maminu kuraciu polievku, bolo nám veru ľúto, že výlet plný zážitkov sa už chýli ku koncu. Možno si nektorí z nás spomenuli na námahu vynaloženú v Euroscole aj na pocit spokojnosti z víťazstva. A tak sme k pocitu dobre vykonanej práce pribalili aj balíček krásnych spomienok.
N. Hrebeňaková, III.B


Ako mi chutil chlebík europoslanca
Ochutnať chlebík europoslanca ma vždy lákalo, no vzhľadom na počet uchádzačov o toto miesto, mi to temer vždy prišlo asi také reálne, ako snažiť sa objaviť stratenú Atlantídu. Avšak, vďaka projektu Euroscola, do ktorého sa naša škola opäť zapojila, sa toto nevyslovené želanie splnilo.
Už pred vstupnou bránou do Európskeho parlamentu sa človek cíti akosi malo, akoby mu samotné propozície budovy vnucovali myšlienky o tom, akou malou súčasťou tohto veľkého sveta je. No po samotnom vstupe a zhliadnutí množstva usmiatych tvárí  mladých ľudí z rôznych kútov Európy, sa moje očakávania ešte násobili – a napokon i naplnili.
Musím povedať, že spoznávať ľudí cez ich myslenie, resp. názory, je asi jednou z najpozoruhodnejších činností, aké poznám. Diskusia na rôzne závažné problémy EÚ mi otvorila myseľ, primäla ma snažiť sa aspoň pochopiť, ak nie akceptovať, návrhy ostatných participantov aj  z inej, mne možno cudzej kultúry myslenia. Nasledovné vytváranie si vlastného názoru a formulovanie argumentov na zadané úlohy a napokon snaha o kompromis s ostatnými, bolo až šokujúco ťažko zvládnuteľné. Samozrejme,  ako študentka zo Slovenska, som musela komunikovať v anglickom jazyku – a úprimne si myslím, že nielen ja, som si opäť raz uvedomila potrebu ovládania cudzích jazykov v mojom rebríčku hodnôt.
No aj napriek tomu, že sme sa od seba občas odlišovali v politických názoroch , o vznikanie kamarátstiev nebola medzi prítomnými študentmi z dvadsiatich troch krajín núdza. Stretnúť sa s rovesníkmi z iných štátov, bolo výnimočnou príležitosťou spoznať aspoň trochu, také miesta Európy, o ktorých len snívame. Veď nakoniec aj tak každý z nás odchádzal s pocitom úplne opačným ako sa sprvu zdalo – s pocitom a vedomím toho, že všetci sme dôležitou súčasťou Európskej únie.
K. Kruľová, III.D

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára