pondelok 10. júna 2013

Odviate časom...

Ústami filozofa prof. Petra Voleka: "Prítomnosť je prítomná iba vďaka minulosti!" S významom tejto sentencie sa pri príležitosti osláv 1150. výročia príchodu vierozvestcov Cyrila a Metoda na územie Veľkej Moravy zžili aj naši študenti, ktorí pripravili nevšedné podujatie pre svojich blízkych, starých rodičov a všetkých, ktorí mali záujem prísť a stráviť chvíľu času stretnutím generácií. V rámci podujatia bola slávnostne otvorená historická výstava, ktorej autorkami sú profesorky tunajšieho gymnázia: PaedDr. A. Malá a Mgr. S. Paulíková, ktorých textové a obrazové návrhy zaodela graficky a dizajnérsky do výstavného charakteru Mgr. M. Rosičová. Pozvanie medzi inými prijali aj primátor mesta Ing. Š. Milovčík, poslanec NR SR Mgr. M. Lukša, či akademický maliar A. Smolák.
V utorok, 7. mája 2013, sa tak v dopoludňajších hodinách v priestoroch auly nášho gymnázia realizovali študenti V. KVINTY, I. A a I. B, ktorí predstavili politické a hospodárske dejiny Veľkej Moravy s dôrazom na solúnsku misiu. Podujatím sprevádzala Nikola Hrebeňaková (III.B). V úvode programu zaznel úryvok z prvej slovanskej básne Proglas, a to v historickej staroslovienčine i v súčasnom slovenskom jazyku v prevedení Diany Kočanovej (II.C). Hostí privítala riaditeľka školy RNDr. Iveta Lazorová, ktorá poukázala na snahu študentov nezabúdať na svoje tradície a históriu, a tak načrtla hlavnú myšlienku projektu Generations@school, v rámci ktorého sa program realizoval.
Po dvoch krátkych prednáškových blokoch  sa v sprievodnom programe sa predstavila ľudová hudba zložená z našich  študentov P. Bakajsu, R. Bunganiča a M. Rusnáka a svoje zlato v hrdle predviedli N. Hulajová, V. Kučmášová a J. Langošová. Veselo bolo i tanečníkom zo súboru Šiňava, príjemnú atmosféru vytvorilo flautové duo M. Mariničová a K. Tindulová. Po pestrom programe čakala na návštevníkov vo vedľajších priestoroch výstava výtvarných prác študentov na tému solúnskej misie a zároveň i jednotlivé výstavné panely pri príjemnom občerstvení.
Výstava bola do 17. mája otvorená pre širokú verejnosť a my dúfame, že aj vy ste sa jej zúčastnili.
PeadDr. A. Malá
Nikola Hrebeňaková, III.B

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára