sobota 13. novembra 2010

Rozhovor s riaditeľkou

Po úspešnej maturite na Gymnáziu v Snine ste sa rozhodli pre štúdium matematiky a fyziky na Prírodovedeckej fakulte UPJŠ. Čo zavážilo pri výbere tohto štúdia? Bol to váš prvotný cieľ?
  • Prírodovedné predmety mi imponujú svojou presnosťou a logickým prístupom. Moje rozhodnutie nebolo náhle ani náhodné.
U drvivej väčšiny študentov sú práve matematika a fyzika veľkým „strašiakom“. V čom vidíte dôvody apatie voči týmto predmetom?
  • Spomínané predmety sú náročné na logické myslenie, sústredenie, presné vyjadrovanie a mnohým sa jednoducho nechce premýšľať. Určite je tých problémov ešte viac.
Ak by ste mali komplexnejšie porovnať študentov z vašich školských čias s dnešnými gymnazistami, našli by ste nejaké zásadné rozdiely?
  • Ani nie. Myslím, že pri takomto porovnávaní často zabúdame na to, že sa udiali obrovské zmeny v celej našej spoločnosti, a tak je pre mňa spravidla pochopiteľné aj to, že mladí ľudia sú tiež primerane iní.
Akou študentkou ste boli z pohľadu „chute do učenia“?
  • S učením som nemala problém. „Chuť do učenia“ je predsa dôsledkom správnej motivácie, zodpovednosti, sebarealizácie. Vzdelanie je pre mňa dôležité.
Kedy už konečne budeme mať vlastnú telocvičňu?
  • Máme pripravené pozemky, kompletnú projektovú dokumentáciu a dokonca aj stavebné povolenie. Som presvedčená, že v horizonte piatich rokov sa nám to určite podarí.
Bude sa niečo robiť aspoň s ihriskami v areáli školy?
  • Projekt „Športom k vzájomnému spoznávaniu“ v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Pl – SK 2007 - 2013, ktorý škola podala v októbri, zahŕňa aj obnovu multifunkčného (na loptové hry) a futbalového ihriska.
Počuli sme o kupole na streche budovy školy. Kedy bude?
  • V rámci medzinárodného projektu „Karpatské nebo“ bol zakúpený komplet moderných astronomických prístrojov a bola zhotovená špeciálna projektová dokumentácia na rekonštrukciu časti podkrovia a výstavbu astronomickej kupoly na streche budovy nášho Gymnázia. Školské observatórium určite spestrí vyučovanie stredoškolskej fyziky, ale máme zámer, aby slúžilo aj na pozorovania pre širokú verejnosť, keďže mesto Snina takéto zariadenie nemá. Výstavba ba sa mala uskutočniť v roku 2011 v rámci podaného projektu „Karpatské centrá edukačných aktivít“.
Čo považujete za najväčší posun v rozvoji školy v ostatnom období?
  • Určite našu prednáškovú aulu, lebo je zariadená na nadštandardnej technickej aj estetickej úrovni. Jej využitie je všestranné a myslím, že pre našu školu je obrovským prínosom. Taktiež vybavenie odborných učební nezaostáva a v rámci slovenských stredných škôl je nadpriemerné. Myslím, že zaostávame v širšom využívaní všetkých edukačných možností, ktoré sa v našej škole nachádzajú, ale to je skôr apel na mojich kolegov.
Čo máte pripravené pre nás, študentov, v najbližšom období?
  • Po ukončení rekonštrukčných prác v suteréne školy máme zámer umiestniť v časti priestorov bufet s posedením. Spolu s fitnes, gymnastickou miestnosťou, hygienickými zariadeniami a šatňami bude celý suterén priestorom pre relaxáciu a zvyšovanie telesnej a duševnej kondície.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára