pondelok 10. júna 2013

Exkurzia Starina

V dňoch 29. apríla a 14. mája 2013 sa žiaci druhého ročníka a sexty zúčastnili odbornej exkurzie na Vodárenskú nádrž Starina a Úpravňu vody Stakčín.
Všetci vieme, že voda je pre život na Zemi nepostrádateľná. Naši študenti vedia o vode naozaj veľa, ale v rámci predmetu chémia sa mali možnosť dozvedieť ešte viac a v zmysle: "raz vidieť je lepšie ako stokrát počuť" získali užitočné informácie o vodárenských nádržiach a možnostiach úpravy pitnej vody.
Celkový objem nádrže 59,8 mil. metrov kubických udelil VN Starine prvenstvo medzi slovenskými vodnými nádržami na pitnú vodu.
VN Starina vytvorená je sypanou hrádzou so stredovým hlinitým tesnením. Uprostred VN je "plošina", tzv. lievik, ktorý je spojený s budovou VN dlhými chodbami s potrubiami, ktorými sa odvádza voda do Úpravne vody v Stakčíne. V tuneli je možné vidieť liaheň rýb, ktoré sú vypúšťané do vodárenskej nádrže. Tunel je veľmi studený, po stenách stekajú kvapky vody, na niektorých miestach vidieť vyzrážané minerály, ktoré pripomínajú kvaple v jaskyniach. Približne 600 schodov vedie na vyhliadkovú plošinu. Pri nadmernom zvýšení hladiny vodárenskej nádrže sa lievikom odvádza prebytočná voda priamo do rieky Cirochy. Tým sa reguluje výška vodnej hladiny. Voda je veľmi studená, má iba 4 °C.
V úpravni vody v Stakčíne testujú vodu pstruhy a mušle. Ak jej kvalita klesne, pstruh už nevládze vo vytvorenom protiprúde plávať a naráža do mriežok, ktoré sú v akváriu. Podľa počtu úderov vyhodnocujú jej čistotu. Keďže Stakčín je pomerne vysoko, z úpravne prevažne samospádom putuje kvalitná pitná voda až do Košíc a Prešova.
Naši študenti mali možnosť vychutnať si krásu Národného parku Poloniny, overiť si fyzickú kondíciu pri zdolávaní schodov ku "lieviku", vypočuť si zaujímavú prednášku o úprave vody, ako aj prezrieť si ináč prísne strážené objekty VN Stariny a ÚV v Stakčíne.
Mgr. Michaela Legemzová

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára